Seger olarak vizyonumuz, küresel bir korna markası olabilmek

Sektörünüz ve Türkiye özelinde değerlendirdiğinizde 2018 yılı şirketiniz açısından nasıl geçti?

Otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektörü Türk ekonomisinin büyümesinde ve ihracatında oldukça önemli bir yere sahip. Sektör ekonomik olarak sıkıntılı bir yıl geçirse de performans olarak yine de iyi bir aşama kaydettiğini söyleyebiliriz.

2018 yılı bizim için yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle tam olarak beklediğimiz gibi geçmedi. Ancak yine de küresel ekonomide önü oldukça açık olan bu sektörde Seger olarak yıllardır emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz. Sektörde sene başından bu yana ihracata yönelim arttı, iç pazarda ise daralma yaşandı. İhracat odaklı bir firma olmamız yaşanan gelişmelere karşı bizi bir nebze korudu. Seger olarak Avrupa ana sanayide ve Ortadoğu pazarlarında oldukça aktifiz. Bu dönemde Asya Pasifik, Latin Amerika ve Kuzey Amerika gibi pazarlarda marka bilinirliliğimizi artırmaya çalıştık.

 Bu yıl içerisinde şirketiniz bünyesinde yaptığınız yatırımlar, yeni ürünler, lansmanlar vb. gelişmeler nelerdir?

Biz sektörde lider olmanın yolunun AR-GE’ye yatırımdan geçtiğine inanıyoruz. Bu amaçla her yıl ciromuzun yüzde %3’nü AR-GE’ye ayırıyoruz. Bir firmanın kaptan köşkü olduğunu düşündüğümüz AR-GE bölümümüz ile her yıl en az bir yeni ürünü piyasaya sürmeyi hedefleyerek yola çıktık. Şimdiden bu hedef sayıyı çoktan aşmış bulunuyoruz. Bu yıl 2017 yılında devreye aldığımız üretim bandımızla üretim kapasitemizi %50 artırdık.

2018 yılında 4 yeni ürünü tüm dünya pazarları ile Türkiye pazarına tanıttık ve satmaya başladık. Bu modellerimiz 65V Kesik ağız da-dat korna; 65H Mega da-dat korna; 8 melodili Mehter Korna ; 8 melodili Nostalji Kornalar oldu.

2018 yılında Mehter ve Nostalji’nin lansmanını gerçekleştirdik. Osmanlı mehter takımının çaldığı 8 farklı marş melodisini içeren Mehter Kornası ile yine içerisinde 8 adet geçmişten günümüze gelen Türk Pop / Folk müziği melodilerini içeren Nostalji Kornalarımız yıl içinde oldukça ilgi gördü.

Yaptığımız özel üretimlerle her yıl portföyümüze yeni pazarlar ekliyoruz. Küresel pazarda ülkelerin kendi kültürleri, yaşam şartları ve yaşayış biçimlerinin yanı sıra araç markalarının da isteğine göre özel üretimler yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Tesla’nın farklı modelleri için bu yıl da üretime devam ettik. Bu yıl ağır vasıta segmentinde Ford-F Max ve Yağmur Traktör için korna üretmeye başladık.

Yeni kazanımlarımızın yanı sıra otomotiv sektöründe uluslararası bir marka olarak ülkemizde ve dünyada önemli araç üreticileri ile çalışmaya devam edeceğiz. Renault, Isuzu, Audi, Honda, Mercedes-Benz, Volkswagen, Tesla, Nissan, Ford, Dacia, ağır vasıta ve iş makinalarında BMC, Karsan, JCB, Iveco, Temsa, Otokar, DAF, traktör ve tarım makinalarında Hattat, Çukurova, Erkunt, Hidromek, Tümosan, Türk Traktör, Taral, Bozok Traktör, Hars Traktör, motosiklet grubunda ise Indian Motorcyle, Bigdog, Victory, Polaris gibi dünya devlerinin kornalarını tedarik ediyoruz.

Kurulduğumuz günden bu yana kurumsallaşma ve dünya devleri arasına girme hedefi ile hareket ediyoruz ve hedefimiz daha çok araç üreticisiyle çalışmak. Bunu yapabildikçe ülkemizi uluslararası platformlarda daha çok temsil edebiliyor, uluslararası markalar ligine çıkabiliyoruz.

Genel olarak 2019 yılından beklentiniz nasıl? Bu yıl için hedefleriniz ve genel stratejileriniz neler olacak?

Seger olarak 2019 yılında ihracat pazarlarımızı belirli bir ivme ile yükseltmeyi hedefliyoruz. Herhangi bir küçülme beklemiyoruz. Biz projelerimizi birkaç yıllık oluşturduğumuz için plan ve projelerimizde bir aksama yaşanmayacağını öngörüyoruz. Daha kontrollü geçireceğimiz bir yıl olacak diyebiliriz. Yabancı ülkelerdeki pazar paylarımızı artırmayı planlıyoruz.

Seger olarak vizyonumuz, hem OEM tarafında hem de satış sonrası yenileme pazarında tercih edilen, izlenen küresel bir korna markası olabilmek. Bu vizyon doğrultusunda hem yurt içinde hem de yurt dışında markalaşma çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Bursa’daki fabrikamızda devreye aldığımız yeni üretim bandımızla kapasitemizi çok daha yukarılara çekmeyi planlıyoruz.

 Sektörel olarak baktığınızda bu yıl bizi nasıl gelişmeler bekliyor?

Sektör olarak genel görüş 2019 yılının ilk 6 ayında sıkıntılı sürecin devam edebileceği yönünde. Bu dönemde yan sanayide küçülen ya da pozisyonu koruyan firmalar muhakkak olacaktır. İhracat yapan firmalar ihracat yapmayan firmalara göre daha avantajlı konumda olmaya devam edecek.

 

Bu konularıda İnceleyebilirsin