Yiğit Akü’de 2019’da hedefimiz büyük

Yiğit Akü Genel Müdürü Erinç Miser

Akü sektöründe 40 yılı aşkın deneyimi ve üretim teknolojisi yanında tek yerli ve milli akü üreticisi olma özelliğiyle fark yaratan Yiğit Akü yenilikçiliği ile büyümeye, küresel arenadaki yerini güçlendirmeye devam ediyor. Yiğit Akü’nün projelerini ve hedeflerini Yiğit Akü Genel Müdürü Erinç Çetin Miser ile gerçekleştirdiğimiz röportajda konuştuk.

 Yiğit Akü’nün son durumu hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Şu anda Yiğit Akü, Türkiye’deki büyük ölçekli yerli ve milli akü üreticisi. Dünyada 90’nın üzerindeki ülkede Türkiye’nin bayrağını dalgalandırıyor. Bu özellikle altını çizmek istediğimiz bir nokta. Şirketimiz Türkiye’de İhracat sıralamasında akü sektöründe lider konuma yükselerek ilk yerini aldı.

 2018 sonu değerlendirmeniz nedir?

2018 sonu itibariyle Türkiye’nin en büyük ihracatçısı Yiğit Akü. 90’ın üzerinde ülkeye ihracatımız söz konusu. Yaklaşık 200 müşteriye ulaştık. Geçen yıl ki hedefimiz 250 milyon dolarlık bir ciroya idi, hizmet ve faaliyetlerimiz sonucunda verimli bir hedefe ulaştık. Bunun yüzde 65-70’i ihracat pazarını oluşturuyor. İhracatımıza paralel olarak artan talebi kapasite artırımı yaparak gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 10 milyon Avroluk bir yatırım yaptık. Fabrika kapasitesini şu anda 7 milyon adetin üzerine çıkarıyoruz. Yeni bir fabrika daha açtık. Lityum iyon pil ve elektrikli araçla ilgili çalışmalarımız hızlı bir şekilde AR-GE tarafında devam ederken, bir yandan da bu işin butik tarafına bakıyoruz. Butik tarafından kastımız; lityum iyon enerji kaynağı gerektiren her türlü araç veya ekipmana yönelik üretim yapmak.

 Savunma sanayi var mı bunun içerisinde?

Savunma sanayi var bunun içerisinde, bunun içerisinde İHA’lar var, bazı elektrikle çalışan donanımlar var. Onun için projelerimizi daha çok oraya odakladık. Yani seri ve standart hale getireceğimiz değil de butik şekilde çalışabileceğimiz projelerimiz üzerine yoğunlaştık. Yakın zamanda askeri bir proje tamamlandı. Onun dışında insansız araçla ilgili bir projemiz üzerine çalışıyoruz. Biraz daha yönümüzü değiştirdik, elektrikli araçlarla kendimizi kısıtlamıyoruz. Aynı zamanda Endüstriyel akü kısmında hem kapasitemizi hem satış hacmimizi artırdık. Öte yandan baz istasyonlarının akülerini yapmaya başladık. Daha önce yerli ürünlerle ilgili yetersizlikler ve kısıtlamalar vardı, bunları geliştirerek, yerlileştirdik. Tüm bunlarla birlikte büyümeye devam ediyoruz.

 Yiğit Akü, Türkiye’de pazar lideri midir şu an?

Toplam akü satışına baktığınız zaman aslında biz artık şampiyonlar ligindeyiz. Bizim için global pazar var artık.Yerel pazarla doyacak firma değiliz. Küresel bir oyuncu olduğumuzun bilincindeyiz. Artık rakiplerimiz bizi tanıyor, artık şampiyonlar liginde Yiğit Akü parmakla gösteriliyor. 

Biraz da elektrikli otomobil üretimini konuşalım… Yiğit Akü olarak batarya ayağında neler yapıyorsunuz?

Aslına bakarsanız biz yerli otomobil gündemde yokken 2009’da çalışmalara başladık. Biz enerji depolamayı kendi sektörümüz olarak belirlediğimiz için bu alandaki potansiyeli görmüştük. İllaki elektrikli araç olacak hedefiyle çıkmadık. Biz bu işin know how ve kimyasını çalışarak belli bir seviyeye getirdik. Bu konuyla ilgili altyapımızı, projelerimizi hayata geçirdik bu konuda nerede olduğumuzu önce sınadık ve destek Ar-Ge çalışmasından sonra kendi prototip 5 MW’lık tesisimizi kurduk.

 Yiğit Akü olarak elektrikli araçlarla ilgili diğer pazarlara servis ettiğiniz ürün gamı nedir? Ya da elektrikli araçlar geliştiren ülkelerle ticari ilişkiniz nedir?

Bizim yapmış olduğumuz aküler belli uluslararası standartlarda. Herkes aynı dili konuşur. Dolayısıyla bunu global olarak dağıtabilirsiniz. Ama bu tip projeler butik projelerdir. Mesela Tesla’nın yaptığı bir araç için markette oluşan bir pil yoktur. Çünkü bu iki tane kutup başı olan batarya değildir. Dolayısıyla bu işin standardı oluşmadı henüz. Hala niş bir ürün, henüz daha PR çalışmaları yapılıyor; biz buradayız demeye çalışıyor herkes. Benim şahsi düşüncem bunun hibrit modellerle geliştirilmesi. Dünyada iyi firmalar bunun altyapısını, donanımını iyi yapmışlar. En azından elimizin altında bataryası olan bir araç var şu anda. Bizim de bu konuda hızlı bir şekilde karar verip, hızlı bir şekilde adım atmamız gerekiyor.

 Akıllı aküde neler yapıyorsunuz?

Akıllı akü bizim prestij markamız ve ürünümüz. Yapmak istediğimiz pazarlama çalışmalarını tamamladık. Şu anda bir ilgi ve talep var, bu talebe yönelik üretmeye devam ediyoruz. Geldiğimiz noktada fiyat ve performansta olacak en üst seviyeye geldik. Pazardaki hedefimiz Yiğit Akü olarak inovatif tarafımızı göstermekti. Yiğit Akü sadece akü değil, akünün üzerine katma değer ekleyebiliyor, olmayanında ise en iyi fiyat performans oranını sağlayabiliyor.

 Peki, jel akü konusunda yaptığınız çalışmanın kapsamı nedir? Yeni bir teknoloji midir bu?

Jel teknolojisi aslında işin uygulamaya yönelik üretim şekillerinden birini ifade ediyor. Ama burada fark yaratan bizim üretim teknolojimiz ve know howımız işin içerisine giriyor. Dolayısı ile teknoloji olarak yeni bir teknoloji değil. Ama pazar olarak ve kalite olarak standartların üzerine çıkarttığımız bir teknoloji.

 

Bu konularıda İnceleyebilirsin