Tofaş’a Sürdürülebilirlik Akademisi’nden Ödül

Tofaş, Covid-19 salgını ile mücadelede yoğun emek sarf eden sağlık çalışanları için gerçekleştirdiği tıbbi ekipman üretimi ile “Sürdürülebilir İş Ödülleri” İşbirliği-Covid 19” kategorisinde birincilik ödülünün sahibi oldu.

Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından bu yıl yedinci kez gerçekleştirilen “Sürdürülebilir İş Ödülleri” düzenlenen online törenle duyuruldu. Sürdürülebilir iş alanında lider akademisyenlerden oluşan 39 kişilik jüri üyelerinden canlı yayında görüşlerin alındığı tören, pandemi nedeniyle ‘online’ olarak düzenlendi. Tofaş, pandeminin ilk yükselişe geçtiği Mart ve Nisan aylarında, salgın ile mücadelede yoğun emek sarf eden sağlık çalışanları için gerçekleştirdiği tıbbi ekipman üretimi ile “İşbirliği-Covid 19” kategorisinde ödüle layık görüldü.

Tofaş süreç boyunca ürettiği ekipmanları, ihtiyaç bildiren hastanelere İl Sağlık Müdürlükleri koordinasyonunda teslim etti. Toplam 70 ildeki sağlık kuruluşuna sağlık ekipmanı teslim eden şirket, bu süreçte toplam 1.300 adet entübasyon kabini ve  biyolojik numune alma kabininin üretimi ile 50 bin adet siperlikli maske üretimi gerçekleştirdi. Tofaş çalışanlarının gönüllülük ilkesi ile üretimini gerçekleştirdikleri ekipmanların tasarımları ise diğer işletmelerin de hızla ve standartlara uygun şekilde üretim yapabilmesine destek olmak amacıyla web sitesinde açık kaynak olarak yayınladı. Bu sayede  yaklaşık 15 farklı firma tasarımlardan faydalandı ve üretim gerçekleştirdi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Tofaş Araç Mühendisliği Direktörü Erkan Polat, ödülü almaktan ötürü mutluluk duyduklarını dile getirdi. Tofaş’ın iş süreçlerini “sürdürülebilirlik” yaklaşımı çerçevesinde şekillendirdiğine değinen Polat  “Tofaş olarak, dünyanın ve  ülkemizin mücadele ettiği Koronavirüs (Covid-19) salgını karşısında biz de üzerimize düşeni yapmak istedik. İhtiyacı belirlemek için ön araştırmalar yaptık, hastanelerde koruyucu sağlık ekipmanlarına ihtiyaç olduğunu gördük. Biyolojik örnek alma kabini, entübasyon kabini ve siperlikli maske için benzer ürünleri inceledik ve seri üretime en uygun çözümü ArGe merkezimizde hızla geliştirdik. Tofaş ArGe, fabrikamız içindeki yetkinliklerimiz ile tedarik zincirimizin gücünü birleştirdik ve yaşanan zorlu süreçte fedakarlıkla çalışan sağlık personelinin korunmasına katkı sunduk. Bu süreçte yan sanayi kuruşların, endüstriyel ürünler geliştiren firmaların bize verdiği destek ve yaptığımız işin fayda sağladığını görmek; en büyük motivasyon kaynağımız oldu” dedi.

Ekipmanların tasarım ve üretiminde çok sayıda Tofaş çalışanının örnek bir çalışma sergilediğini de sözlerine ekleyen PolatBu beraberlik ruhu, yapılan işi çok daha kıymetli hale getirdi. Tofaş’ın resmi web sitesinde herkesin paylaşımına açtığımız  tasarımlarımızı kullanarak, koruyucu ekipman üretimini ve dağıtımını  bizlerle  gönüllü olarak gerçekleştiren kuruluşlar ve çalışanlarına da teşekkür etmek isterim” diyerek sözlerine son verdi.

Tofaş Fabrikası’nda üretilen sağlık ekipmanları:

Tofaş’ta üretilen ekipmanların tamamı Koronavirüs testleri esnasında, sağlık personelinin maksimum seviyede korunması için geliştirildi. Tüm hastane ve sağlık  personeli için çok  önemli olan ekipmanlar siperlikli maske, biyolojik örnek alma kabini ve entübasyon kabininden oluşuyor.

Siperlikli maskeler, hasta ile yüzyüze  çalışırken personeli  aerosollerden korurken, biyolojik örnek alma kabini hastalardan numune alınırken hemşire ve doktorların korunması amacıyla kullanılıyor. Hastane içinde kullanıma yönelik olarak üretilen kabinler, hasta  yada  virüs  şüphesi olan  kişi  kabinin içine girdikten  sonra  şeffaf ve izole  edilmiş  delikleri bulunan ön kısımdan,  sağlık personelinin  numune  alma işlemini yapabileceği şekilde tasarladı. Tofaş mühendisleri, kabini tasarlarken yüksek enerjili mor ötesi   ışın lambaları ile  sterilizasyon sağlayacak  sistemler geliştirdiler. Ayrıca, kabin içinde negatif basınç oluşumu elde edilerek, hem  sağlık personelinin  hem de  test yapılan kişinin korunması sağlanıyor.

Tüm bu geliştirmelerde konu uzmanı doktorların görüşleri  alındı ve Tofaş ArGe’de numune  ürünler üzerinde   doğrulamalar  yapıldı. Bu şekilde sağlık çalışanı örnekleri güvenli bir şekilde alabilirken; her kullanımdan sonra kabininin içinde yer alan ultraviyole ışık sistemi ile dakikalar içersinde bir sonraki hastaya kadar virüs yayılımına izin vermeyecek şekilde temizlenmesi sağlanıyor.

Entübasyon kabini de entübasyon operasyonu sırasında, hastalar operasyon yatağındayken doktorları aerosollerden koruyor.

Tıbbi destek ekipmanları, https://tofas.com.tr/Pages/page27.aspx adresinden görüntülenebiliyor. Ekipmanların üretimini gerçekleştirecek firmalara, Tofaş  gerekli durumlarda teknik destek de sağlıyor.

Bu konularıda İnceleyebilirsin