TAYSAD’dan katma değeri ödüllendirdi

TAYSAD 39. Olağan Genel Kurul Toplantısı, TAYSAD Başkanı Alper Kanca’nın ev sahipliğinde, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Danışmanı Pertev Cinalioğlu, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB), Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER), Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), TOBB Otomotiv Meclisi, TTGV, TOSB gibi paydaş kurumların başkan ve temsilcileri ile çok sayıda işadamının katılımıyla gerçekleşti.

2016 yılına yönelik genel bir değerlendirmeyle açılış konuşmasına başlayan TAYSAD Başkanı Alper Kanca, ‘Tasarım-Teknoloji-Tedarik gücüyle dünyada ilk 10’ hedefi kapsamında yurt içi ve yurt dışında yürütülen çalışmaları aktardı. Yurtdışında Türkiye algısının korunmaya ve gelişmeye muhtaç olduğuna dikkat çeken Kanca, “Biz TAYSAD olarak Türkiye’nin mevcut ülke algısını kuvvetlendirmek ve ülkemize yeni yatırımlar çekmek için yurtdışındaki temaslarımızı sürdüreceğiz. Bu kapsamda sık sık küresel ana sanayi firmalarıyla bir araya geliyoruz” dedi.

Son yılların en cazip teşvik ortamı

Gündemdeki başlıkların otomotiv sektörüne etkisine değinen Kanca, “Toplu iş sözleşmeleri, 2017’nin en önemli konularından biri olacak. Bu süreçte, firmalarımızın planlamalarını tedarik zincirinde herhangi bir kesintiye yer vermeyecek şekilde kurgulamaları oldukça önemli. Bu yılın bir diğer gündem maddesi ise elektrik zammı. Enerji üretici ve dağıtıcıları gizli zam yapıyorlar ve zam oranları bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Önemli bir maliyet kalemi olan enerji fiyatları ile ilgili olarak devletimizden, kendi yapmadığı zammın elektrik üreticileri tarafından yapılmasına engel olmasını istiyoruz. Buna karşılık devletimizin sunduğu istihdam, Ar-Ge ve yatırım konularında son yılların en cazip teşvik ortamına sahibiz. Bu teşviklerin yakından takip etmesi, yatırım planlarımızda birçok şeyi olumlu manada değiştirebilir. Özellikle Ar-Ge teşviklerini değerlendirmede daha aktif ve girişken olmalıyız. Ar-Ge merkezi kurmayan tedarikçiler, kararlarını tekrar gözden geçirmeli. Türkiye’de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı 363 Ar-Ge merkezi var. Ar-Ge merkezleri içinde en büyük pay, otomotiv sektörüne ait. Sektörümüzde, 78’i TAYSAD üyelerine, 15’i ana sanayi firmalarına, 10’u TAYSAD üyesi olmayan firmalara ait tam 103 Ar-Ge merkezi bulunmakta. Bu rakam, Türkiye’deki tüm Ar-Ge Merkezleri’nin yüzde 28’inin otomotiv sanayinden olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Bu konularıda İnceleyebilirsin