IFS Türkiye Otomotiv Sektörüne Özel ERP Uygulamaları Geliştiriyor

IFS Türkiye Kıdemli Satış Yöneticisi Nihat Engin Özel, firmasının ERP çözümleri hakkında bilgi verdi. Otomotiv sektöründeki uygulamaları anlatan Özel, sektöre özel geliştirdikleri çözümler hakkında bilgi vererek, sorularımızı yanıtladı.

Öncelikle bize firmanız hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

IFS, büyüyen işletmelerin verimlilik sorunlarını çözmeye yardımcı ERP sistemleri geliştiren global yazılım firmasıdır. Sunduğumuz ürün ve hizmetler işletmelerin kaynaklarını daha verimli kullanarak daha iyi bir işletme performansı, büyüme ve rekabet avantajı yakalamasını sağlar.

IFS, 1983 yılında İsveç’te kurulmuştur ve dünya genelinde 60 ülkede 80 ofiste faaliyet göstermektedir. IFS’in yeni nesil ürünü “IFS Applications 8” benzersiz kolay kullanım özellikleri, işletmenin uçtan uca tüm ihtiyaçları kapsayabilen fonksiyonalitesi ve esnek mimari altyapısı ile her ölçekteki işletmelerin ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. IFS ERP Uygulamaları’nın bileşen tabanlı yapısı işletmelere adım-adım kurulup devreye alınma imkanı vermektedir.

Günümüzde aralarında BMW, Volvo, Saab, Emirates, Lockheed Martin, Amerikan Hava Kuvvetleri, Jotun gibi firmaların bulunduğu 3.000’den fazla şirket 800.000’den fazla kullanıcı işlerini IFS Uygulamaları ile yönetmektedir. IFS ERP Uygulamaları Türkçe dahil 23 dilde kullanılabilmekte ve çoklu şirket, çoklu döviz ve uluslararası muhasebe sistemlerine yapısına tam destek sağlamaktadır.

IFS Türkiye ofisi 2004 yılında kurulmuştur ve bu tarihten itibaren hızlı bir büyüme göstererek aralarında Durmazlar Makina, KVK Teknoloji, Hakan Plastik, Aytaç Gıda, AGT, Samet Kalıp, Makel Elektrik, Bursa Beton & Çimento, Çemtaş, Noki, Teknorot Otomotiv, FNSS Savunma, SKT Otomotiv, Sinpaş İnşaat, Seranit, Müzekart, Dearsan Tersanesi gibi farklı sektörlerde 170’in üzerinde müşteri, 300’ün üzerinde kurulum ve 10.000’in üzerinde kullanıcıya ulaşmıştır.

ERP çözümleri firmalarda nasıl kullanılıyor ve firmalara hangi faydaları sağlıyor?

IFS 4 temel alanda ürünlerini konumlandırmıştır. Bunlar endüstriyel üretim, varlık ve servis yönetimi, proje yönetimi ve tedarik zinciri yönetimi. Pek çok farklı sektörden müşterilerimiz bulunuyor. Makina başta olmak üzere otomotiv, inşaat ve taahhüt, metal, gemi inşa, yapı elemanları, mobilya, bilişim ve telekom, plastik, savunma sanayi, enerji, gıda, ulaşım, dağıtım gibi pek çok sektör lideri firma IFS çözümlerini kullanıyor. Şu anda 170’den fazla müşterimiz mevcut.

IFS ERP Türkiye’de makina sektörünün öncüleri arasında yer alan Durmazlar Makine, Yılmaz Reduktör, Erişim Makine, Friterm gibi firmalarda yıllardır kullanılıyor. Klasik bir ERP’nin ötesinde makina/imalat sektörünün ana gereksinimlerinin karşılanmasına odaklanan IFS ERP, tam bir Ürün Yaşam Döngüsü (PLM) sunuyor. Ürünün tasarımdan başlayarak satış sonrası hizmetlere kadar olan tüm çevrimini içeren Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (PLM) ile ek hiçbir uygulamaya ihtiyacınız kalmadan şirketinizin tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Ar-Ge süreçlerinin yönetilmesinden başlayarak, Auto-Cad, Solidworks gibi CAD sistemi entegrasyonları, mix-mode üretim yaklaşımı, proje tabanlı üretim, konfigürasyon, sipariş bazlı sipariş yönetimi, detay fiili maliyet ve maliyet analizleri, sonlu kapasite planlama, servis yönetimi gibi makina üretim sektörü için önemli gereksinimi müşterilerine sunan IFS ERP, bu yapıya uzman teknik danışmanlarını da ekleyerek sektör firmalarının tüm sorunlarını çözmeye odaklanıyor.

Firmanız otomotiv sektörü için hangi çözümleri geliştiriyor?

Bazı sektörlerdeki süreçler komplekstir, bu nedenle de iyi yönetilmesi gerekir. Otomotiv sektörü zor bir sektördür; özellikle rekabetin daha fazla olduğu, ana sanayinin sürekli olarak tedarikçilerini daha kaliteli ve daha uygun maliyetlerde ürün ve parça üretmek için zorladığı bir sektördür. Böyle sektörlerde işletmenin yönetilmesi ve bölümlerin birbirleriyle uyum içerisinde çalışması çok daha kritik bir hale geliyor. Bir de otomotiv sektörünün kendilerine has bir yönetim prosesi var. Bu yüzden o sektöre özel çözümler olması gerekiyor.

Otomotiv sektörü, diğer endüstriyel firmalardan ana sanayiye çalıştıkları için ayrılan çok farklı süreçleri barındırıyor. Dolayısıyla onların sorunlarına diğer endüstri firmalarına uyguladığımız çözümlerle cevap verebilme şansımız yok. Biz IFS olarak özellikle bu sektördeki firmaların ihtiyaç duydukları çözümleri, onlara özel olarak tasarlanmış bir modelle sunuyoruz. Otomotiv sektörü uçtan uca çözüm isteyen bir sektör. Özellikle burada tasarımdan başlayan ve “just in time” sürecine uygun bir modelde prosesin yönetilmesi oldukça mühim. Dolayısıyla burada bizim mühendislik modülü olarak konumlandırdığımız, içerisinde yeni ürünü devreye alıp, proseslerini de kapsayan oldukça detaylı bir çözümümüz var. Buradan başlayarak, tüm üretim aşamalarını yönlendirip, satış sonrası servis hizmetine kadar devam eden, birbirine bağlı halkalar şeklinde ilerleyen bir proses yönetimi sunuyoruz.

Biz IFS Türkiye olarak hedeflediğimiz sektörler zaten genel itibariyle zor beğenen, kompleks çözümler isteyen müşteri kitlesidir. Otomotiv de böyle bir müşteri portföyümüz var.

Yeni versiyonunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Son versiyonumuz IFS 8 gerek kullanım kolaylıkları, gerek tam kapsamlı fonksiyonalitesi, gerekse esnekliği ile küçükten büyüğe pek çok firmada başarı ile uygulanıyor. IFS 8, IFS’in en yüksek standartlara sahip olmasının yanı sıra müşterilerin seveceği ekran tasarımları, Google like search, yapışkan not gibi kullanıcıların günlük hayatlarındaki uygulamaların kurumsal yazılım içinde yer alması IFS 8’i farklılaştıran özellikler. Bununla birlikte modifikasyon oranlarını yüzde 40’lara varan oranda düşüren uygulama içinde alan ve ekran ekleme gibi özellikler de yine IFS 8 ile sunuluyor.

IFS Applications yeni teknolojisi, esnekliği, kullanım kolaylığı ve odaklandığı dört sektörden biri olan endüstriyel üretim sektörüne yönelik barındırdığı detaylı ve zengin çözümleriyle pazardaki diğer ürünlerden farklılaşmıştır. IFS’in sürekli yenilenen ve geliştirilen içeriği son versiyonu “IFS Applications 8” ile büyük fark yarattı ve oldukça geniş bir müşteri kitlesi tarafından hızlı bir şekilde fark edildi. Bu versiyonumuzla beraber 2015 yılına kadar vizyonumuz olan mobilite uygulamanın her aşamasında kullanılabilir hale geldi. Böylece IFS Applications müşterileri tabletler ve akıllı telefonları kullanarak iş süreçlerine mobil oldukları zamanda ulaşabilme imkanına sahip oldular. IFS olarak iş uygulamalarının çok kısa bir sürede tamamen mobil platformlar üzerinden kullanılmaya başlanacağını düşünüyoruz. “IFS Applications 8” versiyonumuz ile şimdiden hazır olduğumuz için bu deneyimi müşterilerimize gerçek anlamda sunmanın mutluluğu içindeyiz.

IFS Uygulamaları’na mobiliteyle beraber görselliğin artırılarak kullanıcıya daha grafiksel ekranlar sunma ve veriye kolay ulaşarak raporlama ve yorumlama hızını artıracak yeni özellikler eklendi. Bu özelliklerin ilki olan “Quick Chart” olan uygulama içindeki her ekranda kullanıcının grafiksel raporlar hazırlayabilmesini sağlıyor. Böylece kullanıcılar rakamsal verileri grafiksel olarak görmek ve yorumlama şansına sahip olurken, bu işlem için teknik bir detay bilmelerine gerek kalmıyor. Bu aynı zamanda raporların son kullanıcılar tarafından hazırlanabilmesini ve paylaşılabilmesini sağlamaktadır.

Uygulamaya eklenen diğer özellik ise üretim verilerinin eş zamanlı olarak grafiksel ekranlardan izlenebilmesini sağlayan “Manufacturing Visualizer” (Görsel Üretim Yönetimi). IFS Atölye Veri Toplama modülü ile entegre çalışan “Görsel Üretim Yönetimi” anlık özet görüntüler sunarken aynı zamanda, drill-down özelliği ile kullanıcıya seçilen verinin detaylarına ulaşma imkanı da sağlıyor.

Kullanıcıların IFS Applications içinde kolay ve hızlı şekilde işlerini yönetebilmelerini amaçlayan bu özelliklerle beraber, şirketlerin devreye alma giderlerini ve sistemi işletme maliyetlerini kısaca TCO (Toplam Sahip Olma Maliyeti) azaltacak çok yeni ve teknolojik bir özellik uygulamaya eklendi. IFS Applications Ekle&Kullan özelliği ile uygulamaya kod geliştirmesine gerek kalmadan alan ekleyebilmesine olanak sağlamaktadır. “IFS Applications 8” Sp.2 versiyonu ile bu özellik geliştirilerek ekran eklenebilmesini de mümkün hale getirmiştir. Bu sayede uygulama içinde veri girişi ya da mevcut bilgilerin görüntülenebilmesi için ihtiyaç duyulacak yeni ekranlar yazılım kodlarına müdahale etmeye gerek kalmadan uygulamaya eklenebilmektedir. Örneğin; şirket araçlarının bilgilerini tutmak için kullanıcı kendi ihtiyacına uygun bir veri giriş ekranı yapabilir. Sonrasında araç verilerini İK modülündeki çalışan kartı üzerine ekleyeceği yeni alanda seçerek çalışanlarla bağlayabilir ve raporlayabilir. Tüm bu işlemler için “IFS Applications 8” üzerinde.

Sizin otomotivle ilgili olan çözümünüzü oluşturan Ar-Ge ekibinizden biraz bahseder misiniz?

IFS, global olarak zaten dünya otomotiv sektöründe, çok fazla referansa sahip. Bizim yurt dışında altı tane Ar-Ge merkezimiz var. Almanya’daki Ar-Ge merkezimiz sadece otomotiv sektörüne yönelik çalışmalar yapıyor. Devamlı olarak gerek sektörden gelen yeni talepler, gerekse müşteri tarafında edindiğimiz tecrübelerle paketin içerisine eklediğimiz müşterilerimizin çok beğendiği yeni özelliklerimiz var. IFS Türkiye olarak da Türkiye’de otomotiv sektöründe oldukça iyi referanslarımız var. Bu etkinlikte uygulamamız içerisindeki çözümlerimizi anlatırken, hem de Türkiye’de yapmış olduğumuz projelerdeki deneyimlerimizi aktaracağız.

Etkinlikte nelerden bahsedeceksiniz?

Anlatım sıramız tamamen otomotivdeki prosese uygun bir şekilde işleyecek. Öncelikle otomotivin olmazsa olmazı tasarımdan başlıyoruz. YUDA (Yeni Ürün Devreye Alma) ile başlayıp prototip maliyet analizlerine kadar uzanan süreçteki tüm aşamaları kapsayan, ürün yaşam döngüsü (PLM) sürecini anlatacağız. Ayrıca sipariş yönetiminde kullanılan ve genelde EDI kullanılarak gerçekleştirilen sipariş yönetiminden bahsediyor olacağız. Sipariş geldikten sonra planlamanın önüne hiçbir manuel müdahale olmadan siparişlerin işlenerek düştüğü  IFS Müşteri Çizelgesi Uygulamalarını anlatacağız. Bu özellikle ana sanayi ile çalışan firmalar için çok önemli bir konu. Ardından KANBAN uygulamalarından bahsedeceğiz. Ardından üretimden veri toplama konusu geliyor. Yaptığınız planın üretime verildikten sonra oluşan aktivitelerin sisteme nasıl geri kazandırılabileceğinden bahsedeceğiz. Neticede planlama çift yönlü bir proses, dolayısıyla sürekli olarak üretim sahasına vermiş olduğunuz planın gerçekleşen sonuçlarını da üretim sahasından almanız gerekiyor. IFS üretimden veri toplama için sistem içinde özel bir uygulama sunuyor. Tüm doküman, e-mail, telefon trafiğinin aslında nasıl kaybolduğunu, her şeyin eş zamanlı olarak üretime nasıl yansıtıldığını, üretimdeki aktivitelerin de eş zamanlı olarak nasıl planlamaya geri döndürüldüğünü göstereceğiz. Hemen ardından olmazsa olmaz iş süreçlerinden biri olan depo yönetimleri uygulamalarından bahsedeceğiz. İyi bir stok kontrolü olmadan zaten iyi bir üretim planlaması yapma şansınız yok. Özellikle barkod entegrasyonu destekli üretime malzeme çıkışları, üretilen malzemelerin stok girişleri, ardından sevkiyat sırasında uygulanan barkod otomizasyonlarından ve bunların kullanıcı hatalarını nasıl minimize ettiğinden bahsedeceğiz. Kalite Yönetimi sunumumuzda, IFS 8’e yeni gelen audit modülü, uygunsuzluk bildirimleri, istatistiksel proses kontroller ve bunların sistem içinde nasıl uygulandığından örneklerle bahsedeceğiz. Bakım uygulamaları, OEE uygulamaları, üretim planlama sonlu kapasite çizelgeleme konularını aktaracağız. Oldukça yoğun bir gün olacak…

Sonlu Kapasite Planlama & Çizelgeleme ile anlatılmak istenen tam olarak nedir?

Klasik planlama problemleri arasında çözülmesi en zor fakat sağladığı katma değer en fazla olan Sonlu Kapasite Planlama uygulamaları  hala ulaşılması ve uygulanması zor bir hedef olarak  kalmıştır. Bu etkinliğimizde birazda bundan bahsetmek istedik.  Günümüzde, işletmelerin ERP sistemlerine geçmek istemesindeki ki en büyük nedenlerden bir tanesi kaynaklarını daha verimli planlayarak, onları optimum seviyede kullanabilmek. Müşterilerimizin önemli bir kısmını oluşturan üretim şirketlerinde ki bu talepler için IFS olarak Sonlu Kapasite Planlama & Çizelgeleme çözümümüzü konumlandırıyoruz. Özelliklede son dönemlerde Sonlu Kapasite Planlama çalışmalarının öne çıkması ve bu konuda gelen taleplerin artması bizim açımızda son derece olumlu gelişmeler. Çünkü Sonlu Kapasite Planlama & Çizelgeleme IFS’in çok güçlü olduğu bir süreç. Sonlu Kapasite Planlama, makine, iş gücü, malzeme, üretimde kullanılan araçlar (kalıp vb.) gibi kısıtlı kaynakların, en verimli şekilde kullanılarak üretimin optimize edilmesini sağlayan bir konsept. Teorikte çok güzel anlatılabilen ve uygulamasının yapılabileceği işletmelerde çok arzu edilen bir sistem olmakla beraber kurulması ve uygulanması için ciddi bir çalışma gerektiren bir süreçtir. Biz IFS olarak kompleks ve zor süreçleri işletmelere değer yaratacak iş akışları haline dönüştürmeyi hedefliyoruz. Otomotiv sektöründe de bu konuya olan yoğun ilgiye bakarsak, Sonlu Kapasite Planlama & Çizelgeleme sunumunun etkinlikte ki en ilgi çekici konulardan biri olacağını söyleyebiliriz.

 

Bu konularıda İnceleyebilirsin