2020 yılının 2019 yılına göre daha iyi bir yıl olacağını öngörüyoruz

Sektörünüz ve Türkiye özelinde değerlendirdiğinizde 2019 yılı şirketiniz açısından nasıl geçti?

2019 yılı otomotiv sektörü için ortalama bir yıl oldu. Pazarda daralma olması herkesi etkiledi. Özellikle ticari ve ağır vasıta sektörü bu daralmadan en çok etkilenen oldu. Ancak pazar her ne kadar daralsa da Seger olarak biz geçen yılki performansımızı yakaladık.

Diğer taraftan bir şirketin kaptan köşkü olduğuna inandığımız Ar-Ge alanında da yatırımlarımıza ağırlık vermeye devam ettik. 7 patent, 7 de faydalı model sertifikasına sahibiz. Bu kapsamda elektrikli otomobil kornalarımızda da rakiplerimizden ayrışıyoruz ve bu da şirketimize yeni iş birliklerinin kapılarını aralıyor.

Bu yıl içerisinde şirketiniz bünyesinde yaptığınız yatırımlar, yeni ürünler, lansmanlar vb. gelişmeler nelerdir?

Seger tüm dünyada aftermarket pazarlarında iyi bilinen ve aranan bir marka. 2020 yılı itibariyle marka gücümüzü kullanarak korna haricinde ürün çeşitlerimizi de artırmayı hedefliyoruz. Başka parçaları da markalarımızın altında toplamak istiyoruz. Biz Seger olarak araç ve trafik güvenliğine odaklanmış bir oto yedek parça üreticisiyiz. Bu alanda önemli bir bilgi birikimimiz bulunuyor. Bu kapsamda 2020 yılında araç üzerinde kullanılan halojen ve led aydınlatmalar alanında da faaliyet göstermeye başlıyoruz. Korna alanında yarattığımız kaliteli ve güvenilir ürün anlayışımızı bu alanda da devam ettireceğiz.

Genel olarak 2020 yılından beklentiniz nasıl? Bu yıl için hedefleriniz ve genel stratejileriniz neler olacak?

2020 yılının 2019 yılına göre daha iyi bir yıl olacağını öngörüyoruz. Avrupa pazarında Brexit nedeniyle belirsizlikler sürüyor, bu da üretim rakamlarını etkiliyor. Çin ve Amerika arasındaki ticaret savaşları da tüm dünyada ticareti çok kısıtlıyor. ABD- Çin anlaşması sağlanır ve Brexit süreci de iyi bir şekilde atlatılırsa Türk otomotiv yan sanayi sektörü için de güzel bir yıl olacağını ümit ediyorum.

Seger olarak üretimimizin yüzde 80’inini ihraç ettiğimiz için iç pazar kadar dış pazar da bizim için oldukça önem taşıyor. 2020 ve sonrasında yeni pazarlara odaklanmak istiyoruz. 70 ülkeye ihracat yapsak da görece pazar büyüklüğüne göre hedef olarak gördüğümüz bazı pazarlar var. Rusya bu pazarlardan biri. Korna pazarında fırsatların olduğu bir bölge. Hem fazla üretici yok hem de pazar büyük. Bu amaçla 2 yıl önce Rusya’da satış ofisi açtık. Türkiye’de iç piyasa satışlarımızı ana distribütörler vasıtasıyla yapıyoruz. Rusya’da da benzer bir yapı kurarak ürünlerimizi yurt dışında satacak distribütör ağı oluşturmak istiyoruz. 2 yıl içindeki hedefimiz bu şekilde.

Aynı zamanda yeni fabrika ve satış ofisleri açmak üzere fırsatları takip etmeye devam edeceğiz. Yeni yatırım yapmamızı zaten müşteriler talep ediyor. “Gelin burada üretin” diyorlar. Yıllık 3 milyonu aşan pazarlarda üretim yapmayı hedefliyoruz.

15 yıl önce Çin’de 2 milyon dolarlık yatırım yaptık. Türkiye’de rakibimiz yok ancak Çin’de 100‘ün üzerinde rakibimiz var. Bu amaçla hem işgücü maliyetlerimizi azaltmaya odaklandık hem de önümüzdeki 3 yılda otomasyon ve teknolojiye 5 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz.

Sektörel olarak baktığınızda 2020’de bizi nasıl gelişmeler bekliyor?

Yerli araç üretimi ve geliştirilen prototipler 2019’un son ayına da damgasını vurmuş durumda. Her ne kadar seri üretime geçiş tarihi 2022 olarak belirlense de 2020’de ve devam eden yıllarda TOGG’u çok konuşacağız.

 

Bu konularıda İnceleyebilirsin