2019 yılına dair temkinli ve iyimser bir bakışımız var

Otomotiv sektörü ve Türkiye özelinde değerlendirdiğinizde 2018 yılı genel olarak nasıl geçti?

2018 yılı, otomotiv sektörü için kendinden çok söz ettirdiği bir yıl oldu. Bildiğiniz gibi 2018’in başından bu yana Euro yüzde 65’lik bir artış gösterdi. Euro ve Dolar kurlarındaki bu oynamalar pazarımızı doğrudan etkiledi. Pazarımız derken otomobil üreticisinden yedek parça tedarikçisine, satış sonrası hizmetlerinden kiralamasına büyük bir sektörden bahsediyoruz ve bu oyuncuların tümü yaşanan gelişmelerden farklı ölçeklerde etkilendi. 2017 yılına göre %35 daralan otomobil satışları, biz satış sonrası ürün ve hizmet sağlayıcılarını doğrudan ilgilendiriyor. Üyelerimiz ile birlikte gerçekleştirdiğimiz yılsonu değerlendirme toplantısında sektörümüzün bu küçülmeye ve ekonomik belirsizliğe hazırlıksız yakalandığını görüyoruz. Yani çok da iyi bir yıl geçirdiğimizi söylemek gerçekçi olmaz ancak yine de çalışan sayılarımızı azaltmadan, yatırımlarımızı durdurmadan sadece ekonomik önlemler ile yolumuza devam ettiğimizi söyleyebiliriz.

2018 yılı içerisinde derneğiniz bünyesinde yaptığınız çalışmalar ve genel olarak faaliyetler nelerdir?

OSS için oldukça yoğun bir yıldı. 112 olan üye sayımızı 152’ye çıkardık ve üyelerimize yönelik birçok iletişim ve eğitim faaliyeti gerçekleştirdik. En önemlilerinden bahsetmek gerekirse 2018’de ilk kez hayata geçirdiğimiz komite yapımız çalışmalarına başladı ve 20’nin üzerinde toplantı yaptı. Automechanika Istanbul ve Automechanika Frankfurt gibi sektörümüzün önemli iki yurt içi ve yurt dışı fuarında üyelerimiz için oluşturduğumuz lounge alanları kendilerine iş faaliyetlerini yürütmeleri anlamında destek sağladı. Yönetim Kurulumuz tam 14 kez toplanıp dernek faaliyetlerini değerlendirerek sektöre yön veren önemli işlere imza attı. Sektörel derneklerin tamamına yakını ile yürüttüğümüz ortaklıklar sonucu konferanslarda yer aldık ve bundan sonra da sektörümüzün iyiliği ve başarısı için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Genel olarak 2019 yılından beklentiniz nasıl? Bu yıl için hedefleriniz ve genel stratejileriniz neler olacak?

2019 yılına dair temkinli ve iyimser bir bakışımız var. 2018 sonunda ÖTV ve KDV’de yapılan indirim ile otomobil satışlarının ivmelenmeye başlaması ve dövizdeki hareketliliğin azalması ile sektörümüzü nispeten güzel gelişmelerin beklediğini düşünüyorum. Tabi ki 2017’deki rakamlara dönmemiz zaman alacaktır ancak ciddi bir sıkıntı beklemiyoruz.

Sektörel olarak baktığınızda bu yıl bizi nasıl gelişmeler bekliyor?

Tabi ki 2019’un seçim yılı olduğunu ve Türkiye’nin seçimlere yaklaşımını unutmamak gerek. Tahminimizce sektörümüz seçime kadar durgun bir seyir izleyecektir. İlk çeyrek sonrasında önümüzü daha net görebileceğimizi tahmin ediyoruz.

Sektörel perspektiften baktığımızda, dünyadaki yükselen otomotiv trendlerinin, elektrikli ve otonom araçların etkilerini yavaş yavaş ülkemizde de görmeyi bekliyoruz. Özellikle bu konuda kamu nezdinde hareketlilik yaşanacaktır diye düşünüyoruz ve biz de OSS Derneği olarak sektörümüzün çıkarları doğrultusunda bu alanlarda çalışmalarımızı devam ettireceğiz.

Bu konularıda İnceleyebilirsin